Soțul Alinei Bica, audiat la DNA, în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP

Soțul Alinei Bica, audiat la DNA, în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP
Publicat: 17/02/2015, 12:32
Actualizat: 17/02/2015, 23:54

Dorin Bica a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 11.15 și a stat aproximativ 45 de minute, acesta nefăcând declarații nici la intrare și nici la ieșire, în legătură cu citarea sa de către anchetatori.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Dorin Bica a fost citat pentru a da declarații în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP, în care este acuzată și soția sa, Alina Bica.

Numele lui Dorin Bica este menționat în denunțul făcut de omul de afaceri Ovidiu Tender împotriva Alinei Bica, în care a arătat că i-ar fi dat mită, sub formă de acțiuni, printr-un intermediar.

În acest dosar, instanța a emis mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, fostul său consilier Florentin Mihăilescu, Dorin și Alin Cocoș, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Instanța supremă arată, în motivarea deciziei de arestare, că în denunțul făcut în 28 ianuarie, Tender spune că a fost nevoit să-l angajeze consilier pe Florin Mihăilescu, fost polițist, care îi era consilier Alinei Bica, pentru a avea șansa unei susțineri din partea fostei șefe a DIICOT în soluționarea în interesul său a dosarului Carom. Tender mai spune că i-a oferit lui Florin Mihăilescu salariu și alte avantaje solicitate.

Totodată, Tender a arătat în denunț că, la solicitarea lui Mihăilescu și a soțului Alinei Bica, a înstrăinat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Făgăraș, prețul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de un milion de euro trebuia să fie în cash, nefiind înregistrată în contabilitate.

În motivare se face referire și la un martor din dosar, Dan Vasile, „aflat în relații de prietenie cu familia Alinei Bica, mai exact cu soțul acesteia”, care a arătat că a cumpărat acțiunile la UPRUC CTR SA, după ce i-a fost virată suma de 3,5 milioane de euro dintr-un cont din Rusia într-un cont al său din Austria.

Martorul Dan Vasile, notează judecătorul, susține că preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la S.C. UPRUC CTR SA a fost făcută pentru Horia Enciu, care mai încercase să achiziționeze acțiuni la acea societate, însă nu reușise.

„Atunci, la inițiativa domnului director Bica Dorin și a domnului Enciu, am mers eu și am făcut demersurile în vederea achiziționării pachetului majoritar de acțiuni, cu precizarea că eu nu aveam bani să cumpăr acel pachet, dar aveam suport financiar de la domnul Horia Enciu care a plătit atât înființarea firmei ca și capital social, cât și ratele pentru pachetul de acțiuni până la acest moment”, spune Dan Vasile în declarația citată în motivare.

Alina Bica este cercetată în acest nou dosar, disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzată, printre altele că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender să obțină o soluție favorabilă în dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2013, după preluarea funcției de procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

Alina Bica a declarat la ICCJ că Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situația lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziția în Africa a acestuia din urmă și contractele pe care urma să le deruleze, arată instanța în motivarea deciziei de arestare.

„Am fost chemată de domnul Coldea Florian, prim adjunctul Serviciului Român de Informații, care mi-a adus la cunoștință o informare în care mi se preciza că, din rațiuni de securitate națională, având în vedere poziția domnului Tender în Africa și faptul că prin SC Prospecțiuni SA urmează să se deruleze anumite contracte, ar fi oportun să mă gândesc dacă este posibil să reanalizez situația acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute și că o soluție de achitare este exclusă, iar dumnealui m-a întrebat ce părere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»”, se mai arată în documentul citat.

Bica a mai spus că a refuzat inițial cererea lui Coldea, dar i-a dat apoi informări, în contextul în care DIICOT nu mai primea sesizări de la SRI pentru anchete și în care ar fi fost informată că este interceptată și că procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi s-ar fi lăudat că îi va face dosar penal.

Bica mai precizează în declarație că îl informa pe Coldea în legătură cu fiecare termen de judecată care se acorda în dosarul lui Ovidiu Tender, susținând însă că nu a făcut „niciun demers de ușurare a situației inc. Tender”.

În legătură cu procurorul de ședință din dosarul Carom Mirel Rădescu, Bica a declarat că a fost de acord cu redistribuirea ședințelor de judecată, la solicitarea acestuia, astfel încât „să fie degrevat de anumite dosare”, întrucât el și-ar fi dorit o funcție de conducere în cadrul Serviciului de combatere a macrominalității economico – financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Rădescu a declarat la DNA că a fost înlăturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat să-l urmărească, fosta șefă a DIICOT avertizându-l să nu-i mai submineze autoritatea, se mai arată în motivate.

În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani și patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

În al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocoș este urmărit penal pentru trafic de influență și dare de mită, fiul său Alin Cocoș este cercetat pentru dare de mită și trafic de influență, pentru că ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte și Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanță dată ca procuror-șef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competență, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acțiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Când va ninge în 2024 în România. Prognoza pentru iarna ce urmează
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Categoria de pensionari care scapă de impozit. Legea a intrat în vigoare de la 1...
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Pensionarii care pot ieși cu 11 ani mai devreme la pensie. Ce acte sunt necesare...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte...
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Când vine marele cutremur. Cum se pregătește România: Sunt mai greu de pus în practică.
Gigi Becali, chinuit de matematică. Patronul FCSB are probleme cu scăderea
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Momente critice pentru Laura Cosoi! Actrița se confruntă cu mai multe probleme de sănătate: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Un fenomen meteorologic trecut cu vederea produce raze gamma în atmosferă